Mi van egy cég mögött?

A jövő vezetőjének elege van a melóból

Csopaki Dénes az Acél & Acél Kft. ügyvezető igazgatója belépett az irodába. A recepciós hölgy kedvesen fogadta és kérdezés nélkül hozta a főnök kávéját két cukorral, kevés tejjel, úgy ahogy szereti, közben sorolta a fontos eseményeket:

– Délre jönnek a szlovák beszállító partnerek, délután négykor érkezik a Nagycég Kft. ügyvezetője tárgyalni. Itt vannak a pénzügyi kimutatások a mai napra vonatkozóan és az értékesítői jelentések. Ja, és a fia várja a szobájában.

– Köszönöm, Marika. – mosolygott a főnök, majd elhelyezkedett az íróasztala mögött és így szólt:
– Szervusz fiam. Mi járatban vagy itt?

Csopaki Roland a főnök fia felállt a székből és elég ingerülten szólalt meg:

– Elegem van ebből! 1 hónapig dolgoztam a raktárban. Rakodtam a vasakat hóban, fagyban. 1 hónapig böngésztem a kimutatásokat, számoltam az árrést, pakoltam össze a könyvelési anyagot, hajtottam a kintlévőségeket. Most pedig azt kéred, hogy 1 hónapig járjak az értékesítőkkel az ügyfelekhez, és vegyem fel a rendeléseket? Mikor fogok végre céget vezetni?


A növekedés legnagyobb akadálya, ha mindent tudunk

Csopaki Dénes szeretettel nézett a fiára, majd így szólt:

– Teljesen megértem az ingerültségedet. Azonban a cégvezetés egy roppant felelősségteljes és kemény feladat. Nagyon sokan elbuknak, akik nem eléggé készültek fel rá. Én azt szeretném, hogy, amikor eljön az ideje, hogy átvedd a cég irányítását, akkor teljesen készen álljál.

– Apám, elvégeztem a főiskolát, két nyelven beszélek. Én már most készen állok. -szólt közbe a fiú.

– Nagyon dicséretes, hogy ezt így gondolod. Rendben, akkor nézzünk meg pár dolgot! Mit jelent az, hogy szervezet? Természetesen nem az élő testre gondolok.

– Az egy ízé… egy cég?

– A szervezet egy szabályok szerint működő csoport, amely egy meghatározott cél elérése érdekében együttműködő személyekből vagy kisebb csoportokból áll. Egy sikeres cég több különböző részt tartalmaz, ahol személyek vagy csoportok érik el az adott részlegen meghatározott elvárásokat. A különböző területek munkája összehangoltan valósítja meg a cég célját és éri el a kitűzött eredményeket. A tevékenységek megfelelő összehangolása az ügyvezető feladat.

– Ó, nem tudtam.- vörösödött el Roland.- És mi a mi célunk?

– Az Acél & Acél Kft. célja: Minőségi acél alapanyagok elérhetőségével biztosítani a nagykereskedők és a végfelhasználók eredményes működését, ezzel hozzájárulva a magyar gazdaság fejlődéséhez és cégünk sikeres hosszútávú fennmaradásához.

– Hát ezt nem gondoltam volna.

– Rendben. Akkor folytassuk. Egy szervezetnek hány része van?


1 cég, de hány rész?

– 4. része van: Marketing, Értékesítés, Termék/szolgáltatás, Pénzügy. – jött a gyors válasz.

– Nem teljesen. Természetesen ezek is beletartoznak, de van még egy-két létfontosságú terület, amik kimaradtak. Hamarosan ezeket is meg fogod ismerni. Most hogy érzed, van olyan, amit tanulhatnál, mielőtt átveszed a stafétát tőlem?

Roland elszégyellte magát:

– Igen, még van mit tanulnom.

– Rendben. Akkor folytassuk a képzésedet. 1 hónapig fogsz dolgozni az értékesítőkkel. Ha ezzel a hónappal végeztél, akkor egy igazán különleges terület lesz a következő, amivel megismerkedhetsz. Rendben van ez így neked?

– Igen, apám. Most már értem, hogy miért fontos megismernem a különböző részek munkáját. Viszont lenne egy kérdésem!

– Tessék, fiam!

– A többi munkatárs, akik a különböző területeken dolgoznak ők is ismerik egymás munkáját?

– Ez egy nagyon jó kérdés. Természetesen ismerniük kell, különben nem tudnának egymásnak segíteni és együttműködni a célok elérése érdekében. Ezért minden munkatársnak kötelező tudnia a többiek tevékenységeit és felelősségi köreit is. Ismerniük kell, hogy azon a poszton mik az elvárások. Sőt minden munkatárs 1-1 napra személyesen is meg kellett, hogy tapasztalja más-más területek munkáját. Ez így igazságos!

– Köszönöm, apám. Most már sokkal jobban értem egy szervezet működését.

– Remek. Egy hét múlva folytatjuk.

Érdekel a folytatás? Iratkozz fel a hírlevelemre!

Loksa Ágnes
vezetőképzés és coaching

agnes@loksaconsulting.hu
(+36 70) 431 7736