Ahogy a Facebook posztomban ígértem ez a mostani Hírlevelem a családról és így a párkapcsolatról szól.

És nyitnám is ezt az írást az ottani idézettel, ha valaki nem látta volna:

„Társadalmi szempontból talán a családalapítás a legnagyobb szolgálat, amelyet ki-ki hazája és az egész emberiség javáért tehet.”

George Bernard Shaw

A család az a kis egység, amiből felépül egy társadalom. Amikor még az ember a törzsfejlődés elején járt, akkor a család volt az egyetlen biztos erő, ami segítette egy személy túlélését a vadonban.

Mára ez a szerep sokkal inkább lecsökkent, hiszen a társadalomban vannak segítő részek, akikhez fordulhatunk, ha bajba jutunk: kórházak, rendőrség, bíróság stb.

Viszont ne gondoljuk, hogy a család szerepe már nem fontos. A lehető legfontosabb, hiszen ebből épül fel egy társadalom. Ha erős kötelékek vannak egy családban, akkor erős lesz az a nemzet is.

A család a gyerekeken keresztül folyamatosan kreálja a jövőt. Egy megfelelő családi környezet fogja a jövő generációját kinevelni. Ezért nagyon nem mindegy, hogy a gyermek milyen mintákat hoz otthonról. Sajnos a válás mindennapi ebben a felgyorsult világban, hiszen a házasságot és a jó párkapcsolat törvényeit nem tanítják az iskolában.

Korábban én is sokat botladoztam ezen a területen. Fel tudok mutatni számtalan rövid kapcsolatot és egy korábbi házasságot, melyet egy villámgyors válás követet.

Viszont több, mint 11 éve megtaláltam a páromat és felhasználva a tapasztalataimat és a tanulmányaimat jelenleg 10 éve élünk boldog házasságban a férjemmel.

Ezért bátorkodom megosztani veletek néhány tippet, hogy hogyan legyen boldog párkapcsolatod/házasságod:

  1. Őszinteség. Ez az alapja minden emberi kapcsolatnak. Javaslom, hogy már a kapcsolat elején tárjátok fel egymás rejtett titkait és beszéljétek át őket. Segítség a korábbi kapcsolatok feldolgozásában a másik fél szemszögéből: Mindez a múlt, ezek már lezárult dolgok. A jelenben kell lenni, hogy a jövőt tudjátok kreálni. Tehát nem érdemes irigykedni az exekre, hiszen ők mind a múlthoz tartoznak. Ezt az őszinteséget a kapcsolatban végig meg kell tudni tartani. Soha ne legyenek titkaitok egymás előtt. Az nem igaz, hogy „ha nem tud róla az nem fáj neki”. Az lehet, hogy neki nem fáj, viszont az, aki eltitkol valamit onnantól kezdve egy darabot kiszakított magából és már nem lesz ugyanaz az ember. Félni fog és óvakodnia kell, hogy mit mondjon. Ezért idegesebb lesz. Minél több hazugság titok van egy kapcsolatban annál inkább idegesek a felek és támadják egymást. Ne essünk ebbe a csapdába! Légy bátor és nézz szembe a kínos pillanatokkal és mondj el mindent őszintén.

 

  1. Türelem. Vannak nehéz napjaink, amikor nem biztos, hogy más társaságára vágyunk, még ha az a szerelmünk is. Vegyük észre, ha a másiknak magányra van szüksége és ne zaklassuk 5 percenként, hogy „Mi bajod? Már nem szeretsz?” Ez a legrosszabb, amit tehetünk. Hagyjuk békén és várjuk meg, míg megoldja magában, amit meg kell. Ez lehet, hogy pár óra, de akár lehet 1-2 nap is.

 

  1. Mindent beszéljünk meg. Ha valami nem tetszik a másik viselkedésében azt beszéljük meg. Lehet, hogy csak félreértés volt az egész és feleslegesen húztuk fel magunkat. Beszéljük ki a problémákat. Ehhez viszont nagyon fontos a 2.pont. Legyünk türelmesek ezeken a beszélgetéseken és ne kezdjünk el dühöngeni, különben a másik nem fog máskor őszinte lenni hozzánk. Itt jegyezném meg, hogy vannak veszekedések, amikor olyan dolgokat vágunk egymás fejéhez, amik bántóak lehetnek és ezekre sokáig rossz érzéssel gondolunk, megmérgezve ezzel a kapcsolatunkat. Egy személy pozitív vagy negatív megítélésénél SOHA ne arra figyeljünk 100%-ban, hogy mit mond, hanem arra, hogy mit tesz. Ugyanis vannak olyan emberek, akik mindig azt mondják, amit hallani szeretnénk viszont, ármánykodva a hátunk mögött ártanak nekünk. És vannak olyan emberek, akik valamilyen nem kívánatos szituáció miatt mérgesek ránk, kiabálnak velünk, viszont minden tettük azt bizonyítja, hogy szeretnek minket. Azt tudnod kell, hogy csak az az ember képes végtelenül haragudni rád, aki korábban nagyon szeretett, vagy még mindig szeret. Aki nem szeret, annak nem vagy annyira fontos, hogy kiabáljon veled. Persze pont a szerettünktől esik rosszul ez a fajta viselkedés. Ezért kérlek, hogy ezt vésd az eszedbe: A tettek számítanak!

 

  1. Közös célok kreálása. Sok párkapcsolat azért fullad kudarcba a gyerekek megszületése után, mert mindent elértek, amit korábban terveztek és nincs tovább. Beszélgessetek a jövőről. Hova szeretnétek még ketten eljutni, mik a közös terveitek. Új kocsi, új ház, utazások, unokák stb.

 

  1. Saját célok megvalósításának támogatása. Nagyon fontos, hogy ismerjétek egymás egyéni céljait és abban mindig támogassátok a másikat. Például a feleség író szeretne lenni, ebben a férje a segítségére lehet. A férfi szeretne belevágni egy nagy projektbe, amiben a felesége támogatja. Egy párkapcsolat lényege az, hogy segítik egymást az egyéni céljaik megvalósításában és kreálják a közös céljaikat. Ha azt veszed észre, hogy a párod nem, hogy támogatna, ha nem inkább elnyomja a céljaidat, álmaidat, akkor lehet, hogy nem a megfelelő társ mellett vagy.

 

  1. Ne engedjük, hogy az idő előre haladtával a szeretetünk csökkenjen. Ez csak akkor lehetséges, ha nem tartjuk be a korábbi pontokat. Ha úgy érzed, hogy kezd bekövetkezni az elhidegülés, akkor érdemes elővenned ezt a listát és végig menni rajta, hogy melyiket nem csináljátok.

 

Kívánok hosszú és boldog párkapcsolatot, házasságot a szerelmeddel!

 

Őszinte törődéssel,

 

Loksa Ágnes