A jelenlegi rengeteg negatív hírt és bizonytalanságot ellensúlyozandó szeretnék egy 30 napos kihívást indítani nektek/veletek, ahol bebizonyítom, hogy lehet tenni valamit azzal, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Arra kérlek benneteket, hogy napról-napra végezzétek el a feladatokat és vezessetek róla naplót! Ez nagyon fontos, hogy később vissza tudd olvasni.  Minden nap csak egy napi feladatot végezz el. Nincs, olyan, hogy előre megcsinálod és akkor le van tudva. A feladatokat úgy állítottam össze, hogy bárhol, bármikor képes leszel elvégezni.

A 30. nap letelte után írjátok meg nekem, hogy miként lett-e változás az életetekben

e-mailen: agnes@loksaconsulting.hu levelezési címen.

1.Nap: Ma nézz körül, ahol vagy otthon/munkahelyen/utcán és találj valamit, amit eddig nem vettél észre! Ezt kedved szerint ismételd meg, akár különböző helyeken! Írd le a Naplóba a számodra legszembetűnőbb dolgokat, amiket csak most vettél észre.

2.Nap: Ma nézz körül, ahol vagy otthon/munkahelyen/utcán és találj valamit, ami számodra szép! Gyönyörködj benne! Ezt kedved szerint ismételd meg, akár különböző helyeken. Írd le a Naplódba, hogy miket találtál!

3.Nap: Ma menj olyan helyre, ahol sok ember van. Ülj le és nézd őket, legalább 30 percig. Ha több az nem baj. Figyeld meg, hogy miként viselkednek, mit csinálnak. Nem kell véleményt mondanod róluk, csak figyeld őket. Írd le, hogy mit éreztél és gondoltál, miközben ezt csináltad! Változott-e közben az érzésed és a gondolatod?

4.Nap: Ma nézz messziről egy számodra kedves embert vagy embereket! Nézd meg jól, hogy mit csinál, hogyan beszél stb. Több személyt is megfigyelhetsz. Írd le, hogy mit éreztél és gondoltál, miközben ezt csináltad! Változott-e közben az érzésed és a gondolatod?

5.Nap: Ma reggel, ha belenézel a tükörbe nézd meg magadat jól és találj valamit, amit szépnek találhatsz. Kezdj el mosolyogni! Írd le, hogy mit tapasztaltál!

6.Nap: A mai napon találj magad körül, olyan személyeket, akikre mosolyoghatsz. Mosolyogj rá! Írd le, hogy mit tapasztaltál!

7.Nap: Ma, ha teheted mosolyogj annyi emberre, amennyi csak szembejön veled (lehet idegen vagy ismerős, bárki)! Írd le, hogy mit tapasztaltál!

8.Nap: Ma ügyelj arra, hogy bárhova mész, bárkivel találkozol köszönj hangosan érthetően a napszaknak és a helyzetnek megfelelően. Ez nem azt jelenti, hogy az utcán sétálva, hanem ahogy belépsz valahová egy üzletbe egy irodaházba. Illetve bárkivel találkozol, akit ismersz valahonnan, például egy házban laktok. Írd le, hogy mit tapasztaltál!

9.Nap: Ma ügyelj arra, hogy minden kérdést megválaszolj, ami elhangzott feléd, illetve minden tevékenységet, amit neked végeztek, vagy választ, amit neked adtak megköszönj! Írd le, hogy mit tapasztaltál!

10.Nap: Ma kérdezd meg a környezetedben élőket, hogy „hogy van?” vagy „milyen napja volt?”. Türelmesen hallgasd meg őket és figyelj arra, amit mondanak. Ügyelj arra, hogy ne vágj közbe és ne kezd el mesélni, hogy veled is történt hasonló eset, hanem csak hallgasd meg őket. Engedd, hogy elmondják, amit akarnak anélkül, hogy véleményt mondanál, tanácsot adnál, vagy magadról beszélnél. Csak köszönd meg, hogy megosztották veled ezt a problémájukat, élményüket. Figyeld meg, hogy mi történik!

11.Nap: Ma hívj fel telefonon egy olyan embert, akivel már régóta nem beszéltél, de tudod, hogy kellene. Ezt már régóta halogatod! Légy bátor és tedd meg az első lépést! Írd le, hogy mi történt!

12.Nap: Ma, ha találkozol egy ismerősöddel, rokonoddal, barátoddal dicsérj meg rajta valamit (külső vagy belső tulajdonság is lehet)! Írd le, hogy mit tapasztaltál!

13.Nap: Ma dicsérj meg egy idegent! (külső vagy belső tulajdonság is lehet). Gondolj arra, hogy a mai világban, most senkinek sem könnyű. Mindenki gondokkal küzd és próbálja jól végezni a munkáját. Ilyenkor nagyon jól esik egy-két jó szó! ismerd el mások Biztos van úgy, hogy ügyintézned kell a postán, a telefon, vagy internet szolgáltatódnál, vagy bárhol máshol. Az ügyintézőn találj valamit, amit megdicsérhetsz. Legyen egy-két kedves szavad hozzá! Írd le, hogy mit tapasztaltál!

14.Nap: Ma beszélgess valakivel. Kérdezéssel találd meg azokat a témákat, amikről szívesen beszél neked (család, munkahely, horgászat, utazás). Figyelem: A politikát és a nagyon megosztó témákat kerüld! Beszéltesd ezekről és hallgasd meg! Írd le, hogy mit tapasztaltál!

15.Nap: Ma, amikor valakinek kapásból ellentmondanál, számolj el 10-ig. Vedd át újra magadban a beszélgetéseteket és arra figyelj, hogy a mondandójában mik azok a pontok, amikkel egyet tudnál érteni. Ezekkel kezdj és csak utána térj rá a számodra nem elfogadható dolgokra. Azt is csomagold be például így: „Fejtsd még ki bővebben ezt nekem, mert így nem látom, hogy miért lenne jó.” Írd le, hogy mit tapasztaltál!

16.Nap: Ma cselekedj 3 jó dolgot önzetlenül! Például: Engedj be egy autóst magad elé, engedd át a gyalogosokat a zebrán, segíts egy idős embernek, bármi, amit megtehetsz. Írd le, hogy mi történt!

17.Nap: Ma törd meg a rutint és próbálj ki valami mást. (Más útvonalat hazafelé, próbálj ki valami különleges ételt, másképp tűzd fel a hajad) Írd le, hogy mit tapasztaltál!

18.Nap: Ma rakj rendet az asztalodon! Írd le, hogy érzed magad!

19.Nap: Ma, ha este hazamész túrd át a szekrényeket, fiókokat és dobálj ki olyan dolgokat a lakásodból, amiket évek óta csak tárolsz, de semmire sem használod őket! (rosszak, elavultak, nem tetszenek, vagy csak régi vacakok.)

20.Nap: Ma tegyél meg valamit az álmodért! Csinálj valamit, ami előre mozdítja, hogy elérd a célodat! Lehet az bármilyen kis lépés is, csak kezd el!

21.Nap: Ma segíts egy ismerősödnek, (barátodnak, szomszédodnak, családtagodnak) valamiben! Ne rohanj el, légy türelmes. Hallgasd meg és ajánld fel neki a segítségedet! Írd le, hogy mi történt!

22.Nap: Ma kérd egy ismerősöd, családtagod segítségét valamiben! Ha valakitől segítséget kérsz azzal elismered az értékeit. Sokszor nem akarunk másokat terhelni, úgy gondoljuk, hogy majd megoldjuk. És biztos vagyok benne, hogy meg tudod oldani. Viszont a környezetedben élők szívesen segítének.  Úgy érzik, hogy nem tudnak neked segíteni, pedig nagyon szeretnének. Ez zaklatottá teheti őket. Ingerültek lehetnek veled szemben. Hát, kérd a segítésüket! Írd le, hogy mi történt!

23.Nap: Ma kérd egy olyan ember segítségét, akit nem kedvelsz! Próbáld ki! varázs ereje van! Mint, ahogy korábban említettem, azzal, hogy segítséget kérsz valakitől, azzal elismered a képességeit. A haragosod erre számít a legkevésbé. A legtöbbször annyira meglepődnek, hogy elfelejtenek haragudni vagy utáni téged. Írd le, hogy mi történt!

24.Nap: Ma találd meg a kedvenc dalodat. Hallgasd meg és napközben dúdolgasd magadban! Figyeld meg, hogy mi történik.

25.Nap: Ma lepd meg magad valami aprósággal, aminek örülsz! Írd le!

26.Nap: Ma keres egy olyan személyt a környezetedben, akivel már régóta rosszban vagytok egy régi sérelem miatt. Haragszol rá, talán nem is álltok szóba egymással! Most vegyél egy mély levegőt és bocsáss meg neki! Ne haragudj tovább. Ne akard megbosszulni a sérelmet, ne akarj neki rosszat. Egyszerűen bocsáss meg neki. Régen volt, elmúlt. Nem kell szeretned, de ne haragudj rá! Írd le, hogy mi történt!

27.Nap: Ma ismerd be valakinek, hogy igaza van, még akkor is, ha ez rosszul esik neked, vagy nem akarod elfogadni, hogy tévedtél. Légy bátor és valld be, hogy neki volt igaza. Ezt ne úgy tedd, mint egy áldozat, hanem mint egy tényt. Ne rágódj rajta feleslegesen, csak csináld! (A legérdekesebb az egészben, hogy az emberek azért félnek másoknak igazat adni, mert ez úgy tünteti fel őket, hogy ők tévedtek és ez gyengíteni fogja pozíciójukat a másik szemében. Elárulom, hogy érdekes módon ez pont fordítva működik. Az igazán nagy emberek engedhetik meg maguknak, hogy tévedjenek és aki kicsik ragaszkódnak mindig az igazukhoz. Légy nagy ember és valld be, ha tévedtél!

28.Nap: Ma kényeztesd magad valamivel, amit szeretsz! (Masszázs, finom ételek, zene hallgatás, olvasás, stb.) Írd le, hogy hogyan érzed magad!

29.Nap: Ma tegyél meg valamit valakinek, ami nem lenne a feladatod, de tudod, hogy a másiknak örömet okoz. Ez lehet több személy! Gyakorta vagyunk úgy, miért pont én csináljam. Most kicsit terjeszd ki a felelősségi területedet és csinálj meg olyat, amivel a másiknak segítesz vagy örömet okozol neki! Azért, hogy neki legyen egy jó napja! Tedd jobbá mások napját! Írd le a tapasztalataidat!

30.Nap: Ma csinálj valami olyat, aminek nincs célja! Csak játssz és élvezd! (Persze ez ne legyen valami illegális szerencsejáték. :))

Az a baj mostanság az emberekkel, hogy túlságosan komolyak, nagyon is komolyan veszik az életet. Az életet nem komolyan kell venni, hanem élvezni kell. Jól megélni a dolgokat. Ha folyton csak görcsölünk és az őrült megfelelési vágyunk nem engedi, hogy lazítsunk, akkor nem jó irányba megyünk. Persze az sem jó, ha valaki felelőtlenül mindenbe belesz@r.

Meg kell tudnunk találni egy egészséges középutat. Igen is szükség van arra, hogy néha elengedjük magunkat és önfeledten játszunk. Majd holnap folytatjuk a munkát! Ma este játssz a gyerekekkel, vagy a barátaiddal, vagy az ismerősöddel és élvezd!

 

Remélem, hogy tudtam segíteni!

 

Őszinte törődéssel,

 

Loksa Ágnes