Pontosan mi a munkáltató és munkavállaló felelőssége? Hogyan viselkedjenek? Mit tudnának tenni, ami segíthet ebben az emberfeletti küzdelemben?

Olyan veszély borult a világra, amire korábban nem volt példa, ezért hogyan is tudhatnánk, hogy mi lenne a helyes megoldás.

Ehhez hoztam most segítséget.

Miután elolvastad érdemes a munkavállalókra vonatkozó részt kimásolnod és elküldened nekik, hogy ők is megértsék.

Mielőtt tovább mennénk egy kis gyorstalpaló a csoport etikából.

Amikor valaki munkavállaló lett, akkor elfogadta a csoport erkölcsi írott vagy íratlan szabályait, elfogadta a célokat, és beleegyezett abba, hogy ezt közösen a többi munkatárssal együtt, egymást segítve érik el. Egy csoporthoz tartozni kiváltság. Egy csoport erős, képes megvédeni a csoporttagjait.

Egyedül az ember mindig is védtelen volt a nehézségekkel szemben és kevés volt ahhoz, hogy nagy célokat érjen el. Ezért kellenek a csoportok.

Egy vezetőnek hinnie kell a cégben, a termékben, vagy szolgáltatásban és a kitűzött célokban. Hinnie és bíznia kell a munkavállalókban, hogy azok a legjobb tudásuk szerint hajtják végre a feladatokat. Ha még sem ez történik akkor annak gyakorta az az oka, hogy a munkatárs nem kapott pontos kiképzést vagy felvilágosítást a munkájáról.

A munkavállalónak hinnie kell a cégben, a termékben, vagy szolgáltatásban és a kitűzött célokban. Hinnie és bíznia kell a vezetőjében és a többi munkatársában is.

Most nézzük meg jobban a felelősség szót! Sajnos a magyarban a felelősségnek van egy hibáztatás jelentése is és gyakorta ez maradt meg a köztudatban. Pedig a felelősség nem ezt jelenti.

A Wikiszótár szerint:

felelősség (főnév)

Kitartó okozás, elszánt törekvés egy cél elérésére az ellentétes vagy eltérítő külső hatások ellenére is. A saját magunkra vonatkozó tudatos elképzelésünk, hogy kívánt, észszerű hatást okozunk, érünk el; egy cél elérésében közreműködőként részt veszünk; egy helyen jelen vagyunk úgy, hogy a dolgok ottani alakulására hatunk.

Példamondat: A szülők felelősséget vállalnak a gyerekek felneveléséért. A kis főnöké a munka elvégzésének felelőssége. Azért tudunk felelősséget vállalni, aminek azonosulunk a céljával, ismerjük a hatását, és amihez értünk is.

Nézzük meg, hogy mit jelent a felelőtlenség és akkor máris jobban meg fogjuk érteni.

felelőtlenség (főnév)

 1. A sorsunk alakulása miatti, vagy a hozzánk tartozó dolgok feletti okozás elutasítása.Az az állapot, amikor vagy nem okozzuk a jóllétet és építő dolgokat az élet különféle területein, vagy amikor mást jelölünk meg okként az életünk egy vagy több területén, és így tagadjuk saját okozóságunkat. Tagadjuk azt, hogy ott voltunk, vagy részt vettünk valamiben.

Az erőlelátás hiánya a felelőtlenségből ered. A világ kormányainak felelőtlensége túlköltekezésben nyilvánul meg, ami gazdasági hanyatláshoz vezet.

 1. Előrelátás képességének a hiánya.Az az állapot, amikor valakiből hiányzik a józan ész, a következmények előrelátásának a képessége.

Egy házas emberrel való szerelemi kapcsolat felelőtlenség. Sokszor az egyéni felelőtlenség tragédiákhoz vezet.

 

Tehát a felelőtlenség az, amikor azt állítjuk valamiről, amit megtettünk, hogy nem tettük meg és azt mondjuk valamiről, amit nem tettünk meg, hogy megtettük. Illetve azt állítjuk, hogy semmi közünk a történésekhez, ami a munkahelyünkön zajlik, mert mi semmiről nem tudunk, vagy nem voltunk ott, vagy amúgy is a „Béla” volt.

Tehát felelősnek lenni azt jelenti, hogy nyomon kisérjük az eseményeket és szükség szerint beavatkozunk és teszünk azért, hogy jobbá váljanak a dolgok. Az, hogy hibásak vagyunk valamiért az nem felelősség vállalás. A felelősség vállalás azt jelenti, hogy helyre tudjuk hozni a hibákat és javítani tudunk a dolgokon.

Ennek ismeretében nézzük meg, hogy mi a felelőssége egy vezetőnek jelenleg a COVID-19 alatt:

 1. Lehetőség szerint homeoffice-ba küldeni azokat a munkavállalókat, akik otthonról is teljes értékű munkát tudnak végezni. (Irodai munkások, adminisztrátorok, közönségkapcsolati referensek, értékesítők stb.)
 2. A cégben szigorú előírásoknak megfelelően fertőtleníteni a helységeket, kilincseket, gyakran használatos tárgyakat.
 3. Kesztyűt és maszkot biztosítani a munkatársaknak.
 4. Kézfertőtlenítők kihelyezése minden területre.
 5. Szigorítani a munkatársak betegséggel kapcsolatos szabályain: az a munkatársa, aki rosszul érzi magát azonnal tájékoztassa a vezetőjét és aznap ne menjen dolgozni. Segítsen megoldani a helyettesítését. Ha a munkatárs az irodában lesz rosszul, akkor azonnali hatállyal haza kell küldeni és orvoshoz irányítani.
 6. Ha a vezető érzi magát betegnek, akkor kerülje a másokkal való találkozást és mielőbb menjen haza, vagy már be se menjen dolgozni.
 7. Megfelelő táplálkozással és vitaminok szedésével az immunrendszer erősítése.
 8. Pozitív dolgokra helyezni a figyelmét. Lehetőség szerint ne nézzen híradót és ne hallgassa a negatív híreket.
 9. Ismerje a szabályokat, törvényerejű rendeleteket és tartsa be őket!
 10. Lehetőség szerint használjon ki minden az állam nyújtotta segítséget.
 11. Egy-egy kedves szóval, figyelemmel segítsen a beosztottaknak keresztül vergődni a nehézségeken! Ne engedje, hogy a félelem és a pánik eluralkodjon a cégen belül.

Régebben volt egy olyan nézet, hogy betegen is muszáj dolgozni a munkavállalónak. Ez nagyon nagy felelőtlenségre utal. Egy beteg ember nem tudja rendesen elvégezni a munkáját, mert testi panaszai vannak, ezért hibázni fog, amit majd másoknak kell kijavítania és helyrehoznia, plusz munkát okozva ezzel. Azonkívül egy beteg ember másokat is meg tud fertőzni és itt most nem csak a COVID-ra gondolok, ami egy nagyon erőteljes vírus, de egy sima influenza is le tudja verni az embert a lábáról 3 napra. Miért jó neked, ha a teljes részleg vagy osztály lebetegszik? Akkor ki fog dolgozni? Egy beteg embert mindig el kell különíteni.

Ennek függvényében nézzük meg, hogy mi a munkavállalók felelőssége a COVID-19 alatt:

 1. A munkája és feladatai tökéletes és profi szintű végrehajtása.
 2. A területének tisztán tartása, fertőtlenítése.
 3. Gyakori kézmosás és fertőtlenítés.
 4. Maszk viselése.
 5. Betegség esetén azonnali tájékoztatása a vezetőnek. Lehetőség szerint azonnal menjen haza, vagy aznap már ne menjen be dolgozni.
 6. COVID-19 tünetek esetén azonnal a háziorvoshoz kell fordulnia illetve, ha az állapota olyan súlyos bármilyen más betegség esetén is.
 7. Be kell tartania az orvos utasításait.
 8. Megfelelő táplálkozással és vitaminok szedésével erősítse az immunrendszerét.
 9. Ne terjesszen negatív pletykákat és fékezze meg, ha ilyenekkel találkozik.
 10. Lehetőség szerint ne hallgasson híreket és ne nézzen híradót! A média mindig felnagyítja a valóságos bajt.
 11. Bízzon a csoporttársaiban és segítsen nekik kedvességgel, törődéssel, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben.

 

Remélem, hogy tudtam segíteni!

Ha szeretnél még többet megtudni akkor kérd személyes tanácsomat vagy rendeld meg a Csopaki-történetek című 28 leckét tartalmazó tanulságos regényemet. Ez utóbbi, most karácsonyi akció keretében 35%-al olcsóbban megkapható!

Csapj le a lehetőségre!

Őszinte törődéssel,

Loksa Ágnes