Tudom, hogy most senkinek sem könnyű. Hallom, ahogy az egész világ sír és jajong.

Ezért valami könnyed dolgot hoztam nektek mára!

Mit jelent a boldogság?

Mit jelent boldognak lenni?

Ezt fogjuk ma részletesen kivesézni.

Ha körül néztek látjátok, hogy az emberek többsége nem boldog. De még a pandémia előtt sem volt boldog. Elégedetlenek. Mindig sírnak, mindig többet és mást akarnak, amilyük van. Irigyek. Folyton azt lesik, hogy másoknak mijük van ás nem azt, hogy azok azt milyen kemény munkával érték el. Mindig mindenben a rosszat látják meg.

Reggel felkelnek rossz az idő, elfogyott a kávé, sír a gyerek, dugó van, nincs parkolóhely, tegnap nem fejezett be valamit, ezért a főnök reggel leordítja a fejét, délután összeveszik a boltban egy másik vásárlóval este pedig a gyerekekkel és a párjával.

Vége is egy napnak!

Erre rájött most a pandémia, ami még jobban lenyomta az amúgy sem rózsás hangulatot és kezd eluralkodni a félelem, az aggódalom. Mi lesz a jövőben? Lesz-e jövő?

Ez annyira lehangoló, hogy térjünk is rá vissza boldogságra.

L.Ron Hubbard így ír erről:

„A boldogság az öndetermináltságból,  a termelésből és a büszkeségből fakad.”

Hogy is van ez?

Nézzük szétbontva a mondatot:

Öndetermináltság

Az öndeterminált jelentése a Wikiszótár szerint:

„Más befolyás nélküli állapotú, amelyet az jellemez, hogy képes önmaga megfigyelni, kiértékelni a megfigyelteket, döntést hozni ez alapján, és így cselekedni saját belátása szerint. Ez azt is jelenti, hogy a személyisége önmaga, nem befolyásolja őt se a múlt rossz tapasztalata, se más általa kiértékeletlen véleménye, tekintélye, így úgy látja a jelent, ahogy az van, és képes hosszú távú bölcs döntéseket hozni életének minden területén.

Aki öndeterminált, az képes saját maga lenni. Egy öndeterminált döntésért valóban felelősséget tudunk vállalni.

Eredet [öndeterminált < ön (melléknév) + determinált]”

Tehát, ha a személy úgy érzi, hogy amit csinál, azt ráerőszakolták, nem saját akaratából teszi azt, akkor mindig boldogtalan lesz. A legjobb megoldás erre az, hogy, ha  „nemszeretemdolgokat” kell megtenni, akkor lásd magad előtt a célt, ami miatt ezt az áldozatot meg kell hozni. Például kitakarítom a WC-t és utána tiszta lesz, ami jó. Ha mindig mindent úgy csinálsz, mintha a fogad húznák közben, az boldogtalansághoz vezet.

Kezd el meglátni a tevékenységeid célját, hogy azok miért jók és kezd el elfogadni, hogy csinálod. Nem szeretsz reggel korán kelni? Miért csinálod? Azért, mert akkor még friss vagy, nem támadnak le problémákkal, nyugodtabban tudsz alkotni és minden, ami neked haszon van ebből. Szeresd a korán kellést, hiszen mennyi jó lehetőség van benne. Próbáld ki!

Járj utána a dolgoknak és hozz mindig saját döntést. Ne sopánkodj a múlton és ne aggódj olyan jövőn, ami még nem történt meg. Mert ezek mind boldogtalansághoz vezetnek.

Termelés

Az aktív ember, akinek van dolga, van mit tennie és hasznos a társadalom számára sokkal boldogabb, mint azok, akik tétlenek, restek és lusták.

Egy lusta ember soha nem ér rá semmire, lassan mozdul és nem hatékony. Emiatt állandó lemaradásban van és nem sikeres. A kudarcok pedig boldogtalanná teszik.

Egy sikeres, befejezett munka jó érzéssel tölti el az embert.

 

Büszkeség

Egy büszke ember boldog. Légy büszke magadra és a munkádra. Ezt csak akkor tudod megtenni, ha az első kettő is teljesült: szereted, amit csinálsz és keményen dolgozol, amiből sikereid lesznek.

Én nagyon szeretem a munkám és sikeres is vagyok benne! Büszke vagyok arra, amiket elértem.

Amikor látom, hogy a tanácsaim során, hogy változnak meg vezetők és munkatársak és válnak egy sikeres csapattá.

 

L.Ron Hubbard így folytatja:

„A boldogság erő, az erő pedig nem más, mint képesnek lenni arra, hogy az ember azt csinálja, amit csinál, amikor csinálja.”

 

Az erő jelentése a Wikiszótár szerint:

„erő (főnév)

 

Változást okozó behatás a fizikai világban, ennek megnyilvánulása vagy a megnyilvánulás lehetősége.

Az ember megszokta azt, hogy erővel mindent elérhet. Az erőnek különféle változatai vannak, attól függően, hogy milyen energiákat mozgat. Az emberi test ereje az izmainak képességeiből fakad. A bokszoló nem feltétlenül üt teljes erőből. Ha szorul a helyzet, az ember minden erejét felhasználja a megoldás érdekében.

Eredet [erő < ómagyarerő < ősmagyarerű, eru, jerű (erő, erély) < dravidaerlil (erő, szilárdság) < erlu (emelkedik)]”

 

Ez szorosan összefügg az előző mondattal. Amikor dolgozol, akkor azt szívesen csináld, szeresd, amit csinálsz és szívvel-lélekkel legyél benne. A legtöbb ember, amikor csinál valamit, mentálisan teljesen máshol jár. Ezt a legjobban autó vezetés közben tudod megtapasztalni. Volt már veled úgy, hogy megérkeztél valahová és fogalmad sem, volt, hogy hogyan kerültél oda, mert nem emlékeztél az útvonalra? Egyszerűen csak megérkeztél. Egész úton el voltál foglalva valamivel, de az nem az autóvezetés volt!

Sajnos ezt csináljuk más tevékenységeknél is és ez nem csak a munkára vonatkozik. Volt már úgy, hogy egy wellness hétvégére mentél a családdal és ott ültél a Jakuzziban és a munkádon gondolkoztál?

Nem azt csináltad, amit éppen csináltál! Ha Jakuzziban vagy, akkor élvezd a Jakuzzit. Ha dolgozol, akkor élvezd a munkát! Ha edzésen vagy, akkor élvezd a fizikai mozgást. Ha elmész sétálni, akkor gyönyörködj a tájban. Ez könnyűnek hangzik, de figyeld meg, hogy egyáltalán nem könnyű. Folyton elkalandoznak a gondolataid más irányba arról, amit éppen csinálsz. Ilyenkor tereld vissza! Nézz szét magad körül és vedd észre, hogy hol vagy, kivel vagy és mit csinálsz! Csináld azt!

Légy boldogabb ember!

 

Ha szeretnél többet megtudni erről, lépj velem kapcsolatba!

Mindig szeretettel várlak egy finom kávéra!

 

Őszinte törődéssel,

 

Loksa Ágnes

 

© 2020. Loksa Ágnes E.V. Minden jog fenntartva. L.Ron Hubbard munkái alapján. Hálás köszönet illeti az L. Ron Hubbard Libraryt, amiért engedélyezte bizonyos részlet felhasználását L. Ron Hubbard szerzői joggal védett munkáiból. WISE I/A Eng.sz.: #201113580/P