Ez egy nehéz kérdés! Oly sokszor csalódtunk már mindannyian, magán emberként és vezetőként is, hogy nagyon nehéz megbízni mások tetteiben, munkájában.

Ezért van az, hogy egy vezető túlterhelt, mert „csak az van elvégezve jól, amit maga megcsinál” jelmondattal dolgozik.

És ez bármily szomorú többnyire igaz. Viszont mi lesz ennek a következménye. Az illető, aki helyett elvégezzük a munkát legyen az egy alkalmazott vagy a házastársunk vagy a gyerekünk, még inkább nem lesz életképes. Nem fogja tudni, hogy mi a helyes és mi a helytelen. Elfelejt gondolkodni és a legkisebb problémától is összeomlik.

Ugye nem ezt akarjuk! Akkor még is mi legyen a megoldás.

A legfontosabb, hogy tudjuk, hogy a személytől mit várhatunk el, elkerülve ezzel, hogy csalódjunk. Ehhez pár órás emberismereti tréningen kell részt venned. Ebben tudok segíteni, ha érdekel.

A másik dolog és ez is hasonlóan fontos, mint az első, bízzunk abban, hogy jól dönt és helyesen cselekszik. Támogassuk még ha nem is értünk egyet a döntésével. Ez a legnehezebb: megállni, hogy ítéletet mondjunk felette. Engedjük, hogy bizonyítson.

Mi van akkor, ha téved és rosszul döntött?

Ha munkatársról van szó, a menet a következő:

Vezessük rá, hogy beismerje a hibáját és javítsa ki azt. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy nem szidjuk le, csak segíteni akarunk neki. Nem tetszésünket fejezzük ki az eredménnyel kapcsolatban és megkérdezzük, hogy szerinte mit rontott el és hogyan lehetne kijavítani.

Bízzunk benne és engedjük meg, hogy kijavítsa azt!

Családtaggal, baráttal hasonlóan járunk el, csak itt még erősebben kell bizonyítanunk a támogatásunkról.

Egy kapcsolatban sokszor van nézeteltérés abból, hogy bizonyos dolgokat másképp látunk és rá akarjuk erőltetni a magunk gondolatait, értékrendjét a másikra, holott ő így érzi jól magát. Például van egy nagyon aktív asszony és egy nyugodtabb férj. A nő meg van győződve arról, hogy az a helyes, ha mindig csinál valamit. A férfi viszont szeretne csak egyszerűen üldögélni és elmélkedni. Nem csinálni semmit.

Az asszony számára ez elfogadhatatlan ezért próbálja ráerőltetni a férjére, hogy csináljon valamit: sétáljon, olvasson, nézzen TV-t stb. De a férfi csak ücsörögni szeretne!

Valójában az asszony nem gonosz, ő csak segíteni szeretne a maga módján a férjének, mert azt hiszi, hogy attól boldogabb lesz. A férfi attól lenne boldogabb, ha kicsit nyugton lehetne és úgy gondolja, hogy ezzel segít az asszonynak is, aki nyugodtan végezheti a dolgát. Ezért felidegesíti magát az asszony zaklatásával és már is kész a perpatvar.

Pedig mindkettő csak segíteni akart a másiknak.

A legnehezebb az, hogy elfogadjuk azt, hogy a másiknak jó lehet az, ami nekünk nem. Ne akarjuk ráerőltetni a saját elképzeléseinket. Hagyjuk, hogy élje az életét és mutassunk jó példát. Előbb-utóbb a jó példa ragadós lesz.

Válaljuk a felelősséget a másik személyért azáltal hogy hagyjuk hagy végezze a dolgát, még ha lehet, hogy rosszul dönt is. Engedjük meg, hogy legyen saját döntése és támogassuk benne, még, ha nem is értünk vele egyet. Ez főként a gyerekeink nevelésénél fontos.

Ne akarjuk, hogy megfeleljenek egy általunk elképzelt iránynak, ha ők valami mást szeretnének.

Nagyon nehéz tétlenül nézni és nem csinálni semmit, mikor látod, hogy hibás döntéseket hoz az, akit szeretsz. Ilyenkor ne támadd meg, ne dolgozz ellene, mert csak rosszabb lesz a helyzet. Bízz benne és támogasd! Mutass jó példát, amit másolhat!

Ha szeretnél többet megtudni az Emberismeretről, hogy ki az akiben bízhatsz és kiben nem, akkor vedd fel velem a kapcsolatot!

 

Őszinte törődéssel,

Loksa Ágnes