Megszoktátok már tőlem, hogy hasznos tanácsokkal látlak el benneteket a cég irányításával és az emberek kezelésével kapcsolatban. Most mégis egy olyan témát hoztam, ami egy teljesen más területre tartozik.

A Párkapcsolat

Hamarosan meg fogjátok érteni, hogy miért fontos erről is beszélnünk. Korábban írtam már nektek a különböző érzelmi hangulatú emberekről, hogy nem mindegy, hogy kikkel veszed körül magad.

Ez duplán érvényes a párkapcsolatra is. Ha van egy olyan társad, aki mindenben támogat és segít megvalósítani önmagad, akkor varázslatos dolgokat tudsz létre hozni a cégedben.

Viszont, ha egy olyan társad van, aki mindenben csak kritizál, “mindig mindent jobban tud nálad”, nem enged önállóan dönteni és minden célod azonnal keresztbe vágja, akkor valószínű, hogy alig lesz erőd a cégeddel foglalkozni. Hibákat fogsz elkövetni. Egyszóval nem lesznek túl rózsásak a dolgaid.

Mi van akkor, ha a legjobb munkatársadnak van egy ilyen párkapcsolata? Rád az kihatással lesz?

Naná!

Hiába jó ez az ember a munkájában, ha otthon folyton szívják a vérét és elnyomják. Egyre több hibát fog elkövetni, beteges lesz.

Ha jó csapatot akarsz építeni, akkor fontos ismerned a munkatársaid családi helyzetét. “Milyen a helyzet otthon? Boldog?”

A legtöbb ember beleszorul egy rosszul működő kapcsolatba, mert nem hiszi el, hogy lehetne jobb is. Hiszen minden kapcsolat ilyen. Egy darabig jó, aztán meg jön az elhidegülés és végül látni sem bírják egymást. Végül mikor a gyerekek már elég idősek hozzá elválnak. Kis idő múlva találnak valaki mást, akivel újra kezdik. Szerelem, megszokás, elhidegülés, utálat.

Vissza lehet ezt fordítani valahogy?

Íme néhány trükk, ami hozzásegít a hosszú, és boldog párkapcsolathoz:

  1. A párkapcsolatot folyton építeni kell. Mindig kell, hogy legyenek közös terveitek, céljaitok, amiket közösen valósítótok meg. Ha megvalósult, akkor üljetek le újból és beszéljétek át, hogy mi lehetne a következő.
  2. Támogassátok egymást a másik céljában. Fontos, hogy az egyéni célok beleilljenek a közös célokba.
  3. Legyetek mindig őszinték egymással. A titkok megölik a kapcsolatot. Ne félj elmondani dolgokat. A legtöbb esetben azért nem mondanak el valamit, mert félnek a másik reakciójától. Ha bátran felvállaljuk a véleményünket és megbeszéljük a másik reakcióját is, akkor a legtöbb esetben kiderül, hogy félreértés szülte a heves reakciót és a másik csak védeni akart bennünket.
  4. Beszélgessetek sokat, hogy megismerjétek egymás gondolatait, érzéseit, nézőpontját.
  5. Ne erőltessük rá a másikra a mi nézőpontunkat. Attól, hogy bizonyos dolgokról másképp vélekedünk még szeretjük egymást. Arra ügyeljünk, hogy a közös célokban azonos nézőpontokkal gondolkodó társat válasszunk.
  6. Ne engedjétek, hogy a hétköznapi rutin és az unalom rányomja a bélyegét a kapcsolatra. Szervezetek kultúrprogramokat, kirándulást. A legrosszabb, amit tehettek, ha este fáradtan leültök a TV elé. Helyette inkább menjetek el sétálni. Az sem baj, ha az elején még nem beszélgettek, csak nézelődtök.
  7. Beszéljétek át, hogy ki mit vállal be a házi munkából. Mivel együtt éltek mindkettőtök felelőssége valamivel hozzájárulni. Az nem segít, ha morogva kiviszed a szemetet, mert a másik nem csinálta meg. Ha nem akarod kivinni, akkor szólj, hogy a párod vigye ki. Ha mégis te teszed meg, akkor nem morogj hozzá, hiszen saját akaratodból viszed véghez.
  8. Soha ne értékeld le a másikat, hogy valamit nem tud véghez vinni, vagy felelőtlen, vagy nem lehet rá számítani. Ha ezt teszed, akkor valóban ezt fogod kapni és a másikat sárba tiprod.
  9. Amire még érdemes odafigyelni, hogy ne Te mondd meg a másik helyett, hogy hogyan kellene éreznie magát.

A következő vicc nagyon jól szemlélteti ezt az esetet:

“A férfi a pszichológusnál fekszik a díványon, a felesége mellette ül. A doki megkérdezi a férfitól:

—Szóval, akkor úgy érzi, hogy Önt elnyomják?

Erre a feleség válaszol:

—Nem, nem érzi úgy!”

10. A végére hagytam, de a legfontosabb pont: A szeretet, tisztelet, megbecsülés. Becsüljük meg, amit tesz értünk, tiszteljük, mint embert és legfőképpen szeressük! Szeressük még akkor is, ha pont úgy viselkedik, hogy azt nem kellene szeretnünk. A szeretet az, ami a hirtelen támadt dühöt is semmivé porlasztja. Használd!

Egy boldog párkapcsolatban élő ember sokkal több mindenre képes a munkájában, mint az, aki nem kap  megfelelő támogatást. Viszont, az a párkapcsolatban lévő ember, aki otthon csak elnyomással találkozik, az a személy nem tud megfelelően helyt állni a munkájában.

Ha szeretnél erről többet megtudni, kérd személyes tanácsadásomat!

Őszinte törődéssel,

Loksa Ágnes