Néha igazán kiborító tud lenni a tökölődés, érthetetlenkedés, lassuság. A minap egy étteremben felfigyeltem egy jól öltözött úriemberre, aki két falat között próbálta elmagyarázni telefonon keresztül egy beosztottjának, hogy az ügyfélnek milyen árajánlatot adjon ki és mire figyeljen oda. Az egyre erősödő hangjából arra következtethettem, hogy a vonal másik végén nem igazán értik, amit beszél. Végül “Hagyd, majd éjszaka megcsinálom.” csatakiáltással zárta és dühösen lerakta a telefont. Olyan ideges volt, hogy az ételt is félig otthagyva sietve távozott.

Ha fordult már veled elő hasonló eset, akkor tudod, hogy mennyire kiborító tud lenni, amikor találkozol ilyen butasággal.  Súlyos hiba ilyenkor nekiállni veszekedni, vitatkozni az illetővel, mert végtelen hosszú mérgelődésbe torkollhat.

Szerencsére, mint minden másra erre is van néhány trükk, ami bevethető hasonló esetekben.

10 lépés, amivel elkerülheted, hogy felmenjen benned a pumpa

  1. Először is ne veszítsük el a fejünket! “Dühösnek lenni annyi, mint mások hibáját magunkon megbosszulni.” Alexander Pope, angol költő
  2. Másodszor, kedvesen, de határozottan ismételjük el a feladatot, szóról szóra, mint az előbb és ne változtassunk benne, mert az összezavarhatja.
  3. Ne mondjuk, hogy “Mennyire idióta, hogy még ezt sem tudja megérteni.”, meg ehhez hasonlókat, mert ettől nem lesz okosabb, csak még zavarodottabb.
  4. Kérdezzük meg, hogy van-e bármi az elhangzott feladatban, amit nem ért meg teljesen.
  5. Ha ésszerű kérdést tesz fel, akkor azt válaszoljuk meg. Ha valami oda nem illő kérdést vagy mondatot mond azt hagyjuk figyelmen kívül és Ismételjük meg a 2-es pontot.
  6. Ismételjük meg a 2-es pontot.
  7. Ismételjük meg a 2-es pontot.
  8. Addig végezzük, amíg nem érezzük a személyen, hogy maximálisan ránk figyel és végre “agyat ért” nála a mondandónk.
  9. Végezetül kérdezzük meg, hogy “Rendben van? Menni fog vagy gondot jelent a feladat elvégzése?”
  10. Az “Értem, főnök.”, “Rendben van.”, “Nem, nincs gond.” válaszokat fogadjuk el.

Ne feledd Alexander Pope mondását, és “ingyen ne haragudj senkire”, mert csak neked árthat!

Őszinte törődéssel,

Loksa Ágnes