Egy vezetőnek még nagyobb kihívás, hogy mindig célon tudjon maradni és soha ne adja fel, hiszen, nem csak a minden napos problémákkal kell szembenéznie, de még helyt kell állnia a különböző külső támadásokkal és nehézségekkel szemben. És, ha mindez nem lenne elég, neki senki nem veregeti meg a vállát, ha valamit jól csinált, vagy dicséri meg, esetleg jutalmazza. Ráadásul még neki kell lelket öntenie azokba a munkatársakba, akik elbizonytalanodtak, vagy nehézségekkel küzdenek.

Neked vajon ki segít?

Gyakorta előfordul, hogy egy vezetőnek a házastársa hallani sem akar, hogy otthon üzletről essen szó. Ezért még oda sem mindig fordulhatsz. Nagyon szerencsés az a vezető, akit a párja meghallgat.

Ezek összességében a vezető korai kiégéséhez vezethetnek, aki inkább áron alul eladja a céget, csak hogy menekülhessen belőle, vagy idő előtt adja tovább az új generációnak, akik még nem készültek fel erre.

Mi tagadás nagyon fárasztó tud lenni, hogy mindig vidámnak és motiváltnak kell lenned!

Erre a terjedelmes problémára gyűjtöttem neked össze 6+1 tippet:

  1. Adj magadnak fizetést! Tudom, hogy jó vezetőként a cég mindig előbbre valóbb. Mindig lehet valamilyen fejlesztésre költeni a pénzt. Ne tedd! Szigorúan ragaszkodj a fizetésedhez.
  2. Egy-egy nehéz nap után jutalmazd magad valami aprósággal: egy masszázs, jó vacsora, koncert, színház. Tudom, hogy nincs ezekre időd. Viszont hidd el, hogy ezektől úgy fel fogsz töltődni, hogy a következő elvégzendő feladatot nem órákig tartó üres papír fölötti elmélkedéssel töltöd, hanem konkrét tervezéssel. 
  3. Ha egy nagyobb célod, terved megvalósult, akkor adj magadnak egy nagyobb jutalmat, pihenést. Egy wellness hétvége, vagy családi kirándulás nagyszerű feltöltődést ígérnek.
  4. Ha nagyon gyorsan kell visszanyerned az életenergiádat, és éppen le vagy törve, mint a bili füle, akkor menj el egy közeli parkba, játszótérre és nézd az embereket, hogy mit csinálnak. A legjobb, ha gyerekek is vannak. Gyönyörködj bennük, egészen addig, amíg vissza nem nyered a kedved a munkához, az élethez.
  5. Ha már úgy érzed, hogy semmi energiád sincs, akkor vedd számba, hogy milyen céljaid voltak korábban, amik nem teljesültek. (Például letenni a középfokú angol nyelvvizsgát vagy elutazni Indiába stb.) Ha még ezek relevánsak, akkor éleszd újra őket. Írj melléjük egy dátumot, hogy mikor fognak megvalósulni. Tegyél meg mindent az elérésük érdekében.
  6. Kerüld a vámpír személyiségeket! Ezek az emberek előszeretettel akaszkodnak rá, olyan erős egyéniségekre, mint Te, akik képesek alkotni, értéketeket létrehozni. Melléd dörgölőzve nekik is csurran-cseppen egy-két szaftos morzsa, amit, amúgy önerőből sosem érnének el. Egy korábbi blog bejegyzésemben már írtam róluk: https://loksaconsulting.hu/index.php/2018/06/12/ki-okozza-a-legtobb-kart-a-cegedben/
  7. Képezd magad, hogy nehézségek és felesleges aggódás nélkül tudd a környezeti csapásokat megoldani. Tudás a szervezésről, a vezetésről, az emberi viselkedésről és az életről, mind mind arra szolgálnak, hogy zökkenőmentesebben tudd a környezeti hatásokat megoldani. A tudás bizonyosságot és nyugalmat ad. És ez boldogabb emberré tesz!

Ha tetszett, kövess Facebook-on is!

Őszinte törődéssel,

Loksa Ágnes