Vezetőként nagy felelősség nyugszik a válladon. Egy alkalmazott bemegy dolgozni, elvégzi a munkáját, vagy sem és megkapja érte a fizetését. Neked, vezetőként meg kell Teremtened azt a helyet, ahová más bemehet dolgozni, ahol biztonságban lehet, ahol mindig lesz munkája és fizetése és, ahol megbecsülik.

Ez az igazi kihívás! Ráadásul még az alkalmazottakkal is meg kell harcolnod, hogy létrehozhasd értük a jól működő vállalkozást. Ez pont elég ahhoz, hogy leterheljen, nem szükséges még egy Vámpír személyiség is a nyakadba venned.

Miért hívjuk “Vámpír” személyiségnek?

Azért mert ez egy olyan ember típus, aki – saját alkalmatlansága miatt – előszeretettel akaszkodik rá erős, aktív, célokkal teli egyénekre és rajtuk élősködve jut hozzá gazdagsághoz, sikerhez, hírnévhez, megbecsültséghez. Saját maga önerőből egyiket sem lenne képes elérni, mert híján van az emberi erényeknek. Nem kitartó, becstelen, hazug, mások nyomorából, félelmeiből táplálkozik, nem segítőkész. Azt lesi, hogy miként tud emberekben aggodalmat, zűrzavart, félelmet okozni. Ezt úgy éri el, hogy folyton ködösít és úgy csinál, mintha ő okosabb és jobb képességű lenne másoknál. Folyamatosan ássa alá mások értékét. Ezt van, hogy olyan finoman teszi, hogy észre sem veszed, hogy milyen mélyre lekerültél. Ő pedig ott magasodik feletted.

A legjobb az, ha mielőbb ráébredsz erre a típusra és messze tartod magadat és a vállalkozásodat tőlük.

Most segítek ebben neked. Létfontosságú, hogy ismerd az alábbi információkat egy ilyen személlyel kapcsolatban.

  1. Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a “vámpírság” nem köthető műveltséghez, szakmai tudáshoz, intelligenciához. Ez a típus lehet egy nagyon jó szakember, vagy egy rendkívül művelt, intelligens személy vagy egy tanulatlan buta ember is. Ezek csak elkendőzik a valódi személyiségét és így nehezebb felfedezned. Ezért mindig légy résen! Soha ne kápráztasson el a külsőség: egy remek prezentáció, briliáns intelligencia megcsillogtatása, szakmai dicséretek.
  2. A másik nagyon fontos információ az, az, hogy azt mondja, amit hallani akarsz. Szemrebbenés nélkül hazudik. Ezért, még nehezebb rajtaütni, mert bármit letagad és azt fogja mondani, hogy rosszul emlékszel. Körülötted az embereket ellened hangolja, vagy félelemben, bizonytalanságban tartja.

Mégis mi az, amit tehetsz?

Figyelj és láss!

Mindig a tettek számítanak, nem pedig az ígéretek. Mennyire segít másoknak, mennyire adja át a tudását másoknak, mennyire törődik a cég céljaival, milyen tényleges eredményei vannak?

  • Meg fogod látni, hogy ez a típus nem csapatjátékos. Hiába jó szakmailag, sosem fogja átadni a tudását másnak. Folyamatosan leértékeli a többieket: “Hányszor elmondtam, istenem gondolkozz, használd a fejed”. Úgy tesz, mintha képezne másokat, de valójában nem adja át a tudást. Akiket “betanított”, őket annyira elbizonytalanítja a saját képességeikben, hogy semmit nem mernek önállóan tenni. Azért csinálja, hogy nélkülözhetetlen legyen.
  • Sok munkát el fog vállalni és csodás prezentációkat készít a megvalósításukra, de azok valamiért sosem készülnek el. Természetesen soha nem az ő hibájából, hanem valami mindig közbe fog jönni. “De, ő nem tehet róla!”
  • A közvetlen környezetében lévő munkatársak illetve családtagjai gyakran betegek, balesetek érik őket, vagy szerencsétlen lúzerek.
  • Ha kommunikálsz vele, az nagyon zavaros. Úgy tűnik, mintha minden rendben lenne, de fogalmad sem lesz, hogy miről volt szó. Sőt az sincs kizárva, hogy kellemetlenül érzed magad utána, de nem érted, hogy miért. Az ilyen típus minden mondatával mérget csöpögtet beléd, amivel kételyeket, bizonytalanságot szül benned, saját magaddal, a céljaiddal, a terveiddel és az életeddel kapcsolatban. Mindezt teszi “barátságból” a Te érdekedben!
  • Ráadásul, ami még könnyen felismerhetővé teszi az a sértődékenysége. Egy szóra, egy hangulatra, egy nézésre azonnal bevágja a durcát és sértett királynőként viselkedik. Ezzel eléri azt, hogy nem mersz elmondani neki dolgokat, félrevezeted, ami persze mindig kiderül és akkor aztán a kezében vagy! Azonnal megsemmisít, hogy micsoda egy szégyentelen hazug vagy!
  • Ő magát a becsületesség szobraként emlegeti! Mellette úgy érzed magad, hogy egy bűnös személy vagy. Ha jobban megvizsgálod rá fogsz jönni, hogy becstelenül hazudik és más egyéb bűnt is elkövetett ellened és a cég ellen.

Amint felismerted, mielőtt megszabadulnál tőle tegyél meg komoly előkészületeket, felkészülve minden eshetőségre a távozásával kapcsolatban. Ne engedd, hogy ártson neked! A legjobb védekezés ellene a feddhetetlenséged. Ha nincs mivel megzsaroljon, akkor nyertél!

Remélem, hogy tudtam segíteni!

Ha megszabadulsz tőle, utána már sokkal könnyebb lesz a munkatársakat a magad oldalára fordítani.

Ha többet szeretnél megtudni róluk, kérd díjmentes tanácsadásomat!

Őszinte törődéssel,

Loksa Ágnes