10 éve vagyok együtt a férjemmel jóban rosszban. Ha valaki azt mondja, hogy a házasság könnyű és gyerekjáték, az még nem volt házas valójában. Ez egy kihívás, egy küldetés, hogy együtt maradjunk annak ellenére is, hogyha úgy gondoljuk, hogy a másik mindent elkövet, hogy ne legyünk együtt.

Biztos vagyok benne, hogy többször átéltetek ti is gondokat, problémákat, hogy a másik miért kérdezi, hogy miért csinálja, miért nem úgy csinálja, most mi baja van, miért nem beszél, miről van szó egyáltalán.

Amit tudnotok kell, hogy mindig mindent helyre lehet hozni. Csak kommunikálni kell, és fenntartani a szeretetet és a tiszteletet egymás iránt. Ez persze nem könnyű, egyáltalán nem az. Ha könnyű lenne, akkor nem lenne annyi válás Magyarországon és az egész világon.

Mi a baj az emberrel?

Az ember alapjában véve társas lény. Ha van egy szerető társa, akkor csodákra képes és boldogan él, míg meg nem hal. Sajnos nem így van. Az embernek az egyik legfőbb problémája az, hogy nem tud csapatban játszani.

Mit jelent ez pontosan?

Azt jelenti, hogy be kell bizonyítania, hogy neki van igaza és a másik téved. És ezt a fajta hozzáállást megsínyli nem csak a párkapcsolat, de bármilyen csoportosulás, legyen az munkahely, klub vagy együttes. Most maradjunk a párkapcsolatnál.

Biztos láttatok már csip-csup ügyekből fakadó veszekedéseket, amik aztán odáig fajultak, hogy elköltözés lett belőle.

Miért?

Mert mindkét félnek igaza volt és ezt be akarták bizonyítani akár tűzön-vízen is keresztül is. A legszomorúbb, hogy mindig igazunk van. Az ego-nk úgy működik, hogy nem szeret veszíteni, ezért logikusan meg fogja magyarázni, hogy mit miért tettünk és mondtunk úgy, és hogy ez miért volt jogos a részünkről. Ezt a másik fél ego-ja is meg fogja tenni. Ez egy csodálatos patthelyzetet eredményez.

Van megoldás?

Szerencsére van megoldás és ezzel sok kellemetlen naptól tudjuk magunkat megóvni.

  1. A legfontosabb az, hogy amikor kezd előjönni a “nekem van igazam és a másik téved állapot”, akkor inkább olyan dolgokra tegyük a hangsúlyt, amit mind a ketten hasonlóan látunk. Tereljük át a témát valami olyanra, amiben mindketten egyet tudunk érteni. Ezekről beszélgessünk és találjunk még több ilyen témát.
  2. Nem vagyunk egyformák. A véleményeink különbözőek lehetnek. Ez nem jelenti azt, hogy a másik személy rosszabb vagy jobb nálunk. Egyszerűen másképp lát bizonyos dolgokat. Ne erőltessük rá a másik félre az akaratunkat, hanem hallgassuk meg az ő véleményét és fogadjuk el, mint egy másik nézőpontot.
  3. Ha valami bánt minket mondjuk el a panaszunkat a másik félnek lehetőleg tényszerűen és ne vigyünk bele vádaskodást, illetve ne hánytorgassunk fel olyan régmúlt sérelmeket, amiket már korábban átbeszéltünk, kijavítottunk.
  4. Igyekezzünk a jót látni a másikban, még akkor is, ha éppen “sárkány módjára tüzet okád”. A “sárkány” nem a személy, ne azonosítsuk vele. Ő ott van továbbra is mögötte, akit szeretünk. Hallgassuk meg, ne menjünk szembe vele, csak fordítsuk a figyelmét a jó dolgok irányába és engedjük, hogy levethesse a “sárkány” jelmezét. Ha a “sárkány” tulajdonságokra helyezzük a hangsúlyt és szembe megyünk vele, akkor tovább marad “sárkány”.
  5. Mindenkinek lehetnek rosszabb napjai. Ilyenkor nagyon hamar kipattanhat egy konfliktus, mivel a személy valami problémával került szembe, és maga is vívódik a helyes úton. Ilyenkor egy helytelen kérdés, türelmetlen nyaggatás azonnal előhívja a “sárkányt”. A helyes eljárás: támogassuk és ne bocsátkozzunk vele felesleges beszélgetésbe. Kerüljük az olyan témákat, amik veszekedésre adhatnak okot és hagyjuk, hogy a másik fél megnyugodjon és visszatérjen hozzánk.
  6. Az őszinteség az alapja minden kapcsolatnak. Ne legyenek titkaink egymás előtt. A titok éket ver az emberek közé. Merjük felvállalni a tetteinket, ne féljünk attól, hogy a másik megtudja.
  7. A szeretet, és a másik fél tisztelete az. ami képes bármely kapcsolatot hosszú távon fenntartani. Ha mégis úgy érezzük, hogy valaki ezzel visszaél, akkor vagy mi nem csináltunk valamit jól, vagy nem jó társat választottunk magunknak.
  8. Folyamatosan építsük, tervezzük a házasságunkat. Beszéljük meg a közös terveinket: utazás, építkezés, gyerekek felnevelése. Ezenkívül beszéljük meg az egyéni céljainkat is, hogy a másik támogatni tudjon benne minket.
  9. TV nézés helyett menjünk el otthonról. Sokkal több élményt ad a mozi, színház vagy egy jó koncert. A TV hipnotizálja a személyt, hogy ne csináljon semmit, maradjon otthon és bámuljon egy dobozt. Ráadásul veszekedésre ad okot, hogy kinél legyen a távirányító. És máris előjönnek a “sárkányok”.

 

A házasság egy nagyszerű kaland, és, egy jó társsal, szeretettel és megfelelő kommunikációval “az ásó, kapa, nagyharang”-ig működik, ahogy eredetileg is tervezve lett.

Kívánom, hogy mielőbb tapasztald meg ezt a csodát!

Ha szeretnél több időt tölteni a pároddal, akkor kérd Szervezeti konzultációmat!>>

 

Őszinte törődéssel,

Loksa Ágnes