A minap együtt ebédeltem egy baráti társasággal. Jól szituált üzletemberek és a csinos, jól ápolt feleségeik.

Amit megfigyeltem az az volt, hogy bármely téma is merült fel, az mind panaszkodásba torkollott.

Gyerekek – ahelyett, hogy a gyerekeikről és azok sikereiről meséltek volna, valójában az iskola rendszert kritizálták és ebbe belelovalták magukat.

Nyaralás – Nem az volt a lényeg, hogy ki milyen szép helyeken járt, hanem az, hogy ott mi nem volt jó. Itt próbálták lekörözni egymást “Kinek volt kellemetlenebb élménye a nyaralás alatt?” címmel.

Állatok  – itt is a fő téma nem a gondoskodás  volt, hanem, hogy melyik kisállatnak milyen betegsége volt és mibe hallt bele.

Én persze egyik témához sem tudtam hozzászólni, mert nekem nem volt semmi panaszkodás a tarsolyomban, csak csupa jó élmény.

Tudtad, hogy azok az emberek akik igazán sikeresek az életben nem panaszkodnak, nem kritizálnak?

Íme néhány alapszabály, amit érdemes figyelembe venned, ha te is szeretnél boldogabb, sikeresebb életet élni:

—Soha ne azt nézd, hogy mid nincs, hanem azt, hogy mid van és azért legyél hálás!

—A másokkal való összehasonlítás soha nem visz eredményre. Mindig azt nézd, hogy Te személy szerint honnan jöttél és hová jutottál. Az irigység kellemetlen érzés és nem fog eljuttatni a céljaidhoz.

—Bármerre jársz az életben próbáld meg az ottani, szép dolgokat észrevenni. Ha bántja a szemed a szemét, elhanyagolt terület, akkor ne nézd, vagy fogadd el, hogy az is ide tartozik. Ha nagyon bántja a szemed akkor szervezd meg az elhordását. Panaszkodni mindenki tud, de nagyon kevesen vannak, akik cselekszenek is.

—Mielőtt másokat kritizálsz nézz magadba: Te mindig minden helyzetben tökéletesen viselkedtél? tehettél volna többet? Hidd el, hogy mindenki igyekszik megtenni a töle telhetőt. Ha csak a hibákat veszed észre másokban, az nem fogja őket a javulásra ösztönözni. Nézd meg, hogy mi az, amit jól csinálnak és azt erősítsd meg. Ha már kellő önbizalmat adtál nekik, akkor már képesek lesznek elfogadni azt is, hogy min javíthatnának.

—Mindig te döntöd el, hogy aznap milyen napod lesz. Ne engedd, hogy ezt mások befolyásolják!

—Ha ezek után is úgy érzed, hogy panaszkodni valód van, akkor gondold végig, hogy mi lenne, ha panaszkodás helyett inkább tennél valamit. Van egy alapszabály. Mindig lehet valamit tenni a dologgal kapcsolatban. Még, ha csak egy kis dolgot is, de már az is jobb irányba tudja fordítani az egészet. Vizsgáld meg, hogy mit tehetnél!

—Éld át a pillanatot! Ne azt nézd, hogy mi volt korábban, vagy mi lesz holnap. A most-ban élsz. Mi van most?

Kívánom, hogy legyen örömteli heted tele vidám karácsonyi készülődéssel!

Az élet szép!

Őszinte törődéssel,

Ágnes