Új év, új kezdet!

Ilyenkor előkerülnek a fogadalmak, célokat tűzünk ki és bevásárolunk önfejlesztő könyvekből.

Aztán a lendület alább hagy és márciusra már el is felejtettük, hogy mit is akartunk az év elején.

Ha elővennénk egy A4-es papírt és elkezdenénk leírni, hogy hány ötletünk, célunk volt, amik nem valósultak meg, akkor garantálom, hogy nagyon hamar tele lenne a papírunk.

Ezzel kapcsolatban van egy nagyon érdekes információ:

“A meg nem valósult céljaink, kudarcaink lassítanak le bennünket és tesznek unottá, érdektelenné.”

Íme néhány tipp, hogy miként maradhatunk a célunkon:

  1. A célt oszd le havi illetve heti lépésekre, hogy lásd a megvalósulás irányába haladsz-e.
  2. A régi meg nem valósult célokat írd össze és vagy végleg töröld ki, vagy tedd be újra a megvalósításba. Ehhez is készíts lépéseket.
  3. Ha akadállyal találkozol, mikor valamelyik célod el akarod érni, akkor nagyon fontos, hogy ne kezdj az akadállyal játszmázni, hanem maradj rajta a célon. Például: Az a terved, hogy nyárra leteszed az angol középfokút. Beiratkozol egy iskolába, viszont lebetegszel, sokat hiányzol, ezért már nincs kedved menni újra, mert tudod, hogy le vagy maradva. Minél inkább nincs kedved menni, annál inkább le leszel maradva. Végül feladod, neked ez nem megy és buktad a pénzt. Helyes eljárás: megkeresed a tanárt vagy az egyik tanulót és magán órákat veszel tőle, vagy a segítségét kéred, hogy felzárkózz a többiekhez.
  4. Ahogy haladni fogsz a célodon, egyre több “baráttal” és “jóakaróval” fog összehozni a sors, akik mind mind azt fogják mondani, hogy “úgy sem sikerülhet, jobb, ha feladod és amúgy is csak meg akarnak kimélni egy csalódástól”. Jobb, ha nem hallgatsz rájuk. Egyik füleden be és a másikon ki. Udvariasan megköszönöd a segítségüket és mész és teszed a dolgod tovább, egy pillanatra se bizonytalanodj el magadban. Tudd, hogy azok az emberek, akik ilyeneket mondanak, sosem vitték semmire és nem is fogják. Megkeseredettek és azt szeretnék, ha másnak sem sikerülne. Azok az emberek, akik igazán sikeresek az életben, sosem mondanának ilyeneket. Ők azok, akik újra és újra megpróbálták és erre biztatnak téged is. Lehetőség szerint ilyen emberekkel vedd körbe magad!
  5. Lesznek, akik aggódnak érted és ezt mondják majd: “nagyon sokat dolgozol és túl hajtod magad”. Ez a kedvencem. Ezzel igazán ki lehet nyírni valakit. Van egy ember, aki imádja a munkáját, sokat dolgozik, de élvezi. Aztán jön valaki és elkezdi mondani neki, hogy “túl sokat dolgozol, agyon hajtod magad, ideje lenne pihenni”. Az emberünk eddig nem volt fáradt, mivel nem gondolta, hogy túl sokat dolgozik, mert élvezte, amit csinál és számára játék volt az egész. Aztán jön valaki és megmondja neki, hogy ez nem játék és ideje elfáradnia benne. Ettől fogva fáradt lesz és már nem élvezi a munkáját hiszen tudja, hogy “munka”, amiben el kell fáradni. Egészen eddig boldog volt, most már nem.
  6. Természetesen a jól megérdemelt pihenést ne felejtsd el! Amint megvalósult egy cél, vagy elérted, amit a hónapban kitűztél jöhet a pihenés. A pihenésnek nem szükséges henyélésnek lennie, hanem valami olyasmi, amit szívesen csinálsz és feltölt energiával: egy könyv olvasása, zene hallgatás, moziba, színházba járás vagy séta a közeli parkban.
  7. Vértezd fel magad tudással! Ahhoz, hogy elérd a céljaidat tanulj, képezd magad és sajátíts el számos gyakorlatias tudást! Ne feledd csak az alkalmazott tudás számít. Hiába tanulsz rengeteg információt, adatot, amit az életben nem tudsz igazán használni, semmire sem mész vele.

Nagyon jó példa erre a 28 tanulságos leckét tartalmazó regénybe ágyazott szakmai könyvem.

A gyakorlati példákon keresztül ismered meg a tudást, így azonnal látod, hogy miként is használhatnád az életben.

Itt találsz róla bővebb információt!>>