Emberként gyakorta tapasztaljuk meg az irigységet. Talán még magunkban is felfedezzük. Látunk valakit, akinek sikerült és átfut a fejünkön, hogy miért nem mi voltunk a szerencsések. Úgy érezzük, hogy nekünk kellett volna az a kinevezést, azt a jutalmat, azt a különleges bánásmódot megkapni.

Ha körbenézünk mindenfelé elégedetlen embereket látunk. Nem szeretik a munkájukat, nem szeretik a főnöküket, úgy gondolják, hogy a kormány tehet minden bajukról. Folyton folyvást csak panaszkodnak és másokat hibáztatnak az életük rosszra fordulásáért.

Miért van az, hogy az ember így reagál? Miért nem elégedett? Miért nem örül annak, amije van és miért mindig az kell, ami nincs?

Ennek több lehetséges oka is van. A világban vannak kevesek, akik kiváltságosak és megpróbálják elhitetni az emberekkel, hogy ők nem érdemesek, ezért nekik nem juthat.

Ez a nekik nem juthat, olyan mértékben beleivódott a társadalomba, hogy már gyerekként folyton azt hallod a szüleidtől, hogy “erre nincsen pénzünk”, “ezt nem engedhetjük meg magunknak”.

Ahogy felnősz ezt egyre inkább elhiszed és tudod, hogy neked nem lehet ilyen autód, meg, olyan házad és irigykedve tekintesz azokra akiknek megvalósulhat, Nem is próbálsz semmit tenni, hiszen tudod, hogy nincs mit tenni: “erre nincs pénzünk.”

Az emberek sokszor leélik az életüket egy rossz párkapcsolatban, egy rossz munkahelyen, egy rossz környezetben és azért nem változtatnak, mert tudják, hogy nincs elegendő megfelelő társ, nincs elegendő megfelelő munkahely és nincs elegendő pénz sem.

Miből gondolod, hogy nincs belőle elegendő? Azért mert ezt hallottad gyerekként, mert mindenki ezt mondja, mert mindenki panaszkodik. Ki az a mindenki?

Itt az idő, hogy kezd el megfigyelni a körülötted lévő világot! Ennek több fokozata is van:

1.) Vizsgáld meg, hogy ahol laksz milyen eszközök, gépek állnak a rendelkezésedre. Például van mosógéped, porszívód, esetleg mosogatógéped, könyvespolcod, ágyad, kályhád, radiátorod, TV-d, számítógéped? Örülj nekik és csodáld meg őket! Szemléltetésként elmesélek egy érdekes dolgot, amit a minap figyeltem meg. Több, mint 10 év után megadta magát a mosógépünk és a szerelő szerint nem volt érdemes javítani, mert olcsóbb, ha újat veszünk. Így is tettünk. Vettünk egy új szépséges mosógépet. Miután beüzemeltük, tanulmányoztam a használati utasítását és annak megfelelően elkezdtem működtetni. Az egész gép csodaszép, kiszámolja, hogy mennyi ruha van benne és annak megfelelően határozza meg a mosási időt és gyönyörű dallamot játszik, amikor befejezi a programot. Egyszóval imádom és nagyon örülök neki. Meddig fog tartani az örömöm? Emberi tulajdonság, hogy egy idő után ráununk a játékunkra és keresünk valami mást. Miért kéne mindig új dolgokat keresnünk? Ez persze nem jelenti azt, hogy vessük el az új dolgokat. Inkább csak arra szeretnék rávilágítani, hogy a média és az elfogadott társadalmi rend egy őrült hajszába kényszerít minket. Öt évente cseréld le az autódat, évente a mobilodat, mert már elavult. Miért? Miért kellene lecserélnünk, ha még jól működik és szeretjük. Azért cseréljük le, mert már nem szeretjük és az újra vágyunk! Ennek nem kell így lennie! Örülj a gépeknek, eszközöknek, a ruháidnak, cipőidnek, amik mind mind érted vannak és légy hálás, hogy rendelkezel velük. Becsüld meg, amid van és adj nekik életet, hogy sokáig működjenek és szolgáljanak! Ne azért vegyél valamilyen új technológiát, mert “mindenkinek van már”, hanem mert szolgálja az érdekeidet! Húzd végig a kezed a falon, tapogasd meg a padlót a lábaddal, csodáld meg a plafont és a lámpákat, amik a fényt adják, mikor sötét van. Nézd meg, hogy milyen szép lakásban laksz!

2.) Az előzőekhez szorosan kapcsolódik a következő pont. Nagyon sokszor azért veszünk meg valamit, mert ez elvárt, hogy a legújabb trendi óránk, telefonunk, ruházatunk legyen. Kit érdekel, hogy mások mit gondolnak! Fütyülj rájuk! Te tudod magadról, hogy mit érsz, ne mások megítélése adja meg a te értékedet! Légy bizonyos saját magadban és akkor bárki, bármit mondhat, csak mosolyogj rá kedvesen!

3.) Vizsgáld meg a körülötted lévő embereket is! Ez azt jelenti, hogy amikor valakivel beszélsz, akkor nem zúdítod rá a panaszáradatodat, hanem megkérdezed, hogy, hogy van? Hogy érzi magát a bőrében? Mi az, aminek örül? Mi az, ami elszomorítja? Mitől érzi magát sikeresnek? Mi az, amitől rossz kedvű lesz? Kérdezd meg az embereket és hallgasd meg, hogy mit válaszolnak. Meg fogsz lepődni. Nagyon sok mindent elfognak mondani magukról. Mivel a legtöbb beszélgetés, ami a társadalmunkban jelenleg működik az nagyon felszínes. Ez mit jelent? Megkérdezi valaki tőled, hogy “hogy vagy”? Te erre elkezdesz válaszolni. Ebből két dolog lehet, a.) vagy egyáltalán nem figyel rád és alig várja, hogy udvariasságból visszakérdezz és végre elmondhassa, amit akar, vagy b.),  hogy bármit mondasz neki arról eszébe jut valami, ami vele történt. Az emberek nem csak a pénznek, a jó társnak, a jó munkahelynek érzik hiányát. De a legfőbb hiány a figyelemből van. Abból, hogy figyeljenek rád. Ezért mindenki megszállottan érdekes akar lenni, ezzel azt érik el, hogy senki nem figyel a másikra, emiatt valóban előáll a figyelemhiány. Törd meg ezt a rendszert! Kezdj el VALÓBAN figyelni másokra! Megdöbbentő dolgokat fogsz tapasztalni. Ez azt jelenti, hogy, amikor beszélteted a másikat, akkor hallgass, ne vágj közbe, ne kezdj el magadról beszélni csak figyelj rá. Hümmögj, és add tudtára, hogy figyelsz. Erre az angolban van egy nagyon jó kifejezés: “I see”. Azt jelenti, hogy látom. Valójában azt jelenti, hogy látom, hogy beszélsz, fogadom, amit mondasz, értem, meghallgatlak.

Kezd el ezt a három pontot végezni! Ehhez most még a házból sem kell kimenned.

Kérlek, hogy írd meg nekem a tapasztalataidat!

info@loksaconsulting.hu

Ha szeretnél többet megtudni a fentiekről, kérd online képzésemet! A számodra leginkább foglalkoztatott témával keress meg és meglátod, hogy miben segíthetek neked!

Várom jelentkezésed!

Telefon: 06704317736

E-Mail: agnes@loksaconsulting.hu

Őszinte törődéssel,

Loksa Ágnes