Ahogy korábban ígértem, ideje, hogy jobban belemélyedjünk a pénzügyekbe.

Hogyan keveredj ki a pénzügyi válságból?

A legfontosabb az, hogy kezdj el termelni, bevételt szerezni.

Készíts egypontos kimutatást, hogy a jelenlegi működésednek mennyi a költsége. Tételenként jegyezd fel havi szintre bontva:

—mennyit költesz bérleti díjra?

—mennyit költesz rezsire?

—mennyit költesz telefonra/internetre?

—mennyit költesz a munkatársak fizetésére, járulékokkal együtt?

—mennyit költesz alapanyagra?

—mennyit költesz adókra?

—mennyit költesz biztosításra?

—mennyit költesz marketingre?

Szedj össze minden költséget.Tedd bele a magadnak félretett pénzeket és a tartalékra félretett összegeket is. Amennyiben tartozást halmoztál fel a beszállítók, hitelezők felé a krízis miatt, abban az esetben add össze az összes ki nem fizetett számládat és százalékosan tervezd bele a költségekbe. Addig ne halmozz fel tartalékot, amíg a tartozásaidat nem fizetted ki.  Miután minden költséged összeszedtél, add össze. Az így kijött szám mutatja a havi költségeidet. A havi bevételednek ezt kell túl szárnyalnia.

Ezután tegyél meg mindent, hogy a havi bevételed a megfelelően alakuljon.

Ha a költségeid túl nagyok a bevételedhez képest, akkor kezd el meghúzni a nadrágszíjat. Legyenek hatékonyabbak a munkatársaid. Vezesd be az eredmény alapú fizetéseket. Kérj engedményeket, szerezz olcsóbb beszállítókat.

A kifizetéseknél használd a dátumvonal szerinti kifizetések alapelvét. Ez azt jelenti, hogy amikor bejön egy nagyobb összeg, akkor előveszed a lejárt számlák listáját és kifizeted az összes számlát egy bizonyos dátumig.

Például: bejön 50.000Ft. Az alábbi lejárt számláid vannak:

villany: 21.000Ft lejárt 03.31.

gáz: 14.000Ft lejárt 04.05.

telefon: 6.000Ft lejárt 04.03.

beszállító1: 28.000Ft 03.30.

Kifizeted a beszállító1-et és a villanyszámlát, mert erre van pénzed és ezek jártak le a legrégebben. Március 31-ig ki van fizetve minden.

Ezzel a technikával nem zavarod össze a beszállítókat és magadat sem. Ez egy jól követhető rendszer.

Ahogy javul a termelésed egyre közelebbi dátumúakat tudsz majd kifizetni és végül elérkezel a pontos fizetéshez.

Ahhoz, hogy ki tudd fizetni a tartozásokat, nagyon fontos, hogy bekerüljenek a költségek számításába, ahogy azt feljebb tárgyaltuk.

Ha nagyobb összegekkel tartozol a beszállítóknak, akkor létfontosságú, hogy állandó kapcsolatban legyél velük és tájékoztasd a cég helyzetéről és a tartozások kifizetésének tervezéséről.

A hitelezőkkel és a beszállítókkal csak egy ember tartsa a kapcsolatot a cégedből. Ez lehetsz te is vagy, kinevezhetsz erre egy személyt. A lényeg az, hogy a többi termelő munkatársat ne zaklassák  a dühödt beszállítók, különben a munka rovására menne. Elég, ha ezzel egy személy néz szembe és udvariasan kezeli.

Fontos, hogy te is rendelkezz olyan pénzügyessel, aki a cég tartozásait képes udvariasan, de annál hatékonyabban behajtani. Ha lehetséges, akkor faktoráltasd a számláidat egy Faktor céggel, így megbízhatóbban tudsz számolni a bejövő pénzekkel.

Nem tudod, úgy megtervezni a kifizetéseket, ha a bevételeid összevissza jönnek. Ehhez kellenek a szabályok.

Nevezz ki egy pénzügyi teljesítési napot, mondjuk a csütörtököt és az addig beérkezett pénzeket egy héten egyszer utald el. Így sokkal könnyebb a pénzügyi tervezést megvalósítanod. Kevesebb energia és sokkal hatékonyabb eredmény. Ha a beszállítók rákérdeznek, nyugodtan mond el, hogy nagyon szigorú pénzügyi rendszert alkalmazol a cégedben, ezért egy héten csak egy nap van utalás.

Miután sikerült visszafizetned az összes tartozást, utána az arra félretett pénzt tedd félre tartalékokra, amiből később a növekedésedet, fejlődésedet tudod finanszírozni.

Ahhoz, hogy a pénzügyi tervezés megvalósulhasson nagyon szigorú kimutatást kell végezned a befolyt összegekről és a kifizetésekről, hogy állandóan korrigálni tudd, ahogy esetleg nőnek a költségek, úgy kell növelned a bevételeidet is.

A legfontosabb szabály, hogy a költség határozza meg a bevételt. Nem pedig fordítva!

Ha látod a költséget, akkor meg fogod teremteni azt a bevételt, ami szükséges!

Sok sikert és kívánom, hogy mielőbb erősödj meg pénzügyileg!

Ha tetszett vásárold meg a könyvemet, mely a hasznos tanácsok mellett még lebilincselő történeteket is tartalmaz. Most akciós áron a tiéd lehet: 2390Ft-ért!

Itt tudod megrendelni!>>

Ha szeretnél online konzultációt kérni, akkor várlak szeretettel! Most az óradíjam 5.000Ft kedvezményesen a korábbi 30.000Ft helyett, mert valóban fontos vagy és szeretnék segíteni!

Itt találod meg a korábbi Személyes Tanácsadás leírását és itt tudsz rá jelentkezni.

Ne aggódj a drágább ár miatt, jelenleg az 5000Ft/óra kedvezményes díj van érvényben!

Jelentkezés a Személyes Tanácsadásra!>>

Őszinte törődéssel,

Loksa Ágnes