Biztos vagyok benne, hogy vezetőként sok gondot okoz a munkatársak érthetetlensége. Az, hogy már 100-adszorra is mondod és mégsem csinálják.

Hiába alkalmazol szidást vagy büntetést semmi sem fog változni.

A legtöbb vezető ilyenkor nyel egy nagyot és megcsinálja maga, úgy, ahogy szeretné. Ez odáig fajulhat, hogy már eleve nem delegál bizonyos feladatokat, hanem maga végzi el őket. Hiába tudja, hogy ezzel eléri azt, hogy túlterhelt vezetővé váljon, de még mindig inkább ezt választja, mint, hogy folyton a munkatársak után kelljen a hibákat javítgatnia és állandó összetűzésbe kerülnie velük.

Vajon tényleg ez a jó megoldás?

Nem igazán.

Akkor mégis mit kellene tenni? Hiszen nem használ a szép szó, sem a büntetés. Van még ezenkívül más megoldás?

Természetesen van egy harmadik megoldás, ami eredményt is tud felmutatni.

Ha folyamatosan szapuljuk a munkatársat, nem vezet sehová. Ugyanis tudnunk kell, hogy ők minden tőlük telhetőt megtesznek és hát mégis becsúsztatnak hibák. Nagyon rosszul fogják magukat érezni, hogy ha a hibájukat hánytorgatod csak fel és nem veszed észre hogy mennyire igyekeznek.  Általában megsértődnek és még kevésbé fognak igyekezni. Mégis akkor mit kellene csinálnia egy vezetőnek

L. Ron Hubbard művei alapján íme a működő javaslat:

Hívd be magadhoz beszélgetésre és ahelyett, hogy megbüntetnéd vagy jól leszidnád, egyszerűen mond el neki, hogy pontosan mit kellene tennie és miért. Nem szemrehányóan, nem dühöngve és nem hibáztatva. Egyszerűen csak, mert a barátja vagy és jót akarsz neki.

Például egy fickó soha nem rak rendet maga után, szétszórva hagyja a szerszámait és állandóan keresi őket. Korábban nem használt a szép szó, sem a büntetés.

A helyes módszer az, ha elmondod neki pontosan hogy mi az, ami jobbá teheti a munkáját és az életét:

—Nézd, jobban fogsz boldogulni a munkádban, ha nem hagyod szét a szerszámaidat és az eszközeidet. Érted? És ha rendben tartod őket, akkor mindent hamarabb meg fogsz találni és sokkal könnyebb lesz a munkád, sokkal jobban fogsz boldogulni az életben.

Ezt könnyű megérteni és nincs benne semmi lenéző vagy értékelő. Egyszerűen csak segítesz neki megmutatni, hogy hogyan válhatna jobbá és ehhez konkrét javaslatot adsz.

Használd bátran és írd meg, hogy mit tapasztaltál!

Őszinte törődéssel,

Loksa Ágnes

 

© 2020. Loksa Ágnes E.V. Minden jog fenntartva. L.Ron Hubbard munkái alapján. Hálás köszönet illeti az L. Ron Hubbard Libraryt, amiért engedélyezte bizonyos részlet felhasználását L. Ron Hubbard szerzői joggal védett munkáiból. WISE I/A Eng.sz.:  #200901570/P