Cégvezetőként, ügyvezetőként embereket irányítotok. Másoknak munkát adtok. Ha már nagyon sok a munkatárs alattad, akkor középvezetőket nevezel ki magad alá. Nagyon sokszor ez kudarcot vall.

Miért?

Azért mert a kinevezett vezető pont azokat a pontokat nem hajlandó megtenni, amitől valaki vezetővé válik.

Korábban, hallottam, hogy az a “vezető, akit követnek.” Ez szép és jó, de mit kezdjen ezzel egy újonnan kinevezett vezető? Mitől fogják őt követni?

Először is nézzük meg, hogy mitől vezető a vezető!

A vezető attól vezető, hogy képes felvállalni a felelősséget a saját befolyása alatti területért. Ügyvezető esetén ez az egész céget jelenti, beleértve a munkatársakat és a termékeket, szolgáltatásokat is.

Mit is jelent pontosan a felelősség? (És itt most egyáltalán nem a “más hibáztatása” jelentését szeretnénk elővenni.)

Mi is a felelősség?

Kitartó okozás

Józan ítélőképesség és megbízhatóság

Tehát a felelősség arról szól, hogy képesek vagyunk jó irányba befolyásolni körülöttünk a dolgokat és elfogadjuk, megértjük és tiszteljük magunk körül az embereket.

Ha valakivel folyton harcolunk, azért a személyért nem vagyunk képesek felelősséget vállalni és ki fog csúszni a kezeink közül.

Hogyan tudjuk elérni, hogy képesek legyünk befolyásolni magunk körül az embereket?

Őszinteséggel. Egy vezető mindig betartja az ígéretét és nem épít hazugságokra, mert hiteltelenné válik.

Feddhetetlen jó példamutatással. Egy vezető nem keveredhet bele kétes ügyekbe, munkahelyi afférokba, rossz hírt keltő ismeretségekbe.

Céltudatos, hatékony munkával. Egy léha vezető, aki a munkahelyen kártyázik, partikat tart, esetleg munkaidőben iszik nem követendő példa. A munkatársai megvetik és folyton szóbeszéd tárgya lesz.

Önuralommal. Egy vezetőnek képesnek kell lennie a legnagyobb stresszt is szó nélkül tűrnie. A munkatársakra nem vetítheti ki az idegességét, bizonytalanságát. Hiába való kiabálások, ingerült csapkodások ártanak a munkahelyi jó hangulatnak. Senki nem szeret ilyen helyen dolgozni.

Szeretettel. Ha egy vezető nem kedveli a beosztottait “léhűtőnek, alkalmatlannak” tartja őket, akkor ezt is fogja tőlük megkapni. Ha már úgy döntött, hogy a jelentkezők közül őket választotta, akkor adjon nekik bizalmat és megbecsülést. Egészen addig, amíg az ellenkezőjét be nem bizonyítják. Erre vannak az ember ismereti anyagok, hogy jól tudjunk választani. Korábban írtam erről több cikket is. Itt tudod megnézni őket!>>

Kommunikációval. Egy vezetőnek meg kell hallgatnia az embereit és meg kell értenie őket, hogy mit hogyan gondolnak. Nem szükséges egyetértenie velük, de ismernie kell az ő nézőpontjukat, hogy könnyebben tudjon kommunikációval célt érnie náluk.

—Törődéssel. Egy vezető törődik azzal, ami a cégben történik. Képben van az eseményeket illetően és a munkatársak hangulatával.

Felelőséggel. Ha egy vezető nem vállalja beosztottai tetteiért a felelősséget, — azaz nem bízik meg bennük, — akkor sosem lesz igazi vezető.

Remélem, hogy tudtam segíteni és eloszlattam a vezetővel kapcsolatos kételyeket. Tehát nem az a vezető, aki másoknak dirigál és utasításokat oszt, hanem az a vezető, aki eléri, hogy mindenki jól végezze a munkáját és a cég halad előre, fejlődik, profitot termel.

Ha szeretnél többet megtudni a vezetői tulajdonságokról kérd “Szervezeti tanácsadásomat”!>>

Őszinte törődéssel,

Loksa Ágnes